2010. február 10., szerda

Reggeli a majmokkal


2010-02-10

Hajnali, napfelkelte elotti jogank a teton izgalmasan alakult.

Megjelentek a majmok, eloszor csak neztek, aztan az egyik egy Zrinyihez melto rohammal ellopta Viki fel papucsat. Kesobb visszakaptuk, a szomszed tetorol atdobtak, nemi folytonossagi hiannyal, a sarkat ugyanis alaposan megragcsaltak. Megette a hulye majma.

A joga utan gyumolcsos muzlit ettunk joghurttal, szinten a teton.
Egy rosszarcu majmot tartottam szemmel, aki onnan figyelt, ahonnan a papucstolvaj jott, amikor a masik iranybol ert varatlan tamadas: egy kis mocsok az asztalunk kozepebe ugrott, belemarkolt a muzlimbe, majd azzal a lendulettel tovabb is repult a szomszed hazra.

Mar egesz gyorsan tudunk osszepakolni es leadni a szobat, most fel ora alatt sikerult. Na jo, kis csuszassal.Vonatunk csak este indult, igy a napot a varos tovabbi felfedezesevel tolottuk. Csomagjaink a vicces szallasadonk felugyelete alatt maradtak.

Antonio dereka amortizalodott a reggeli joga soran, bar csak egy poziciot probalt, a talpat a fulehez emelni, de be is csipodott neki valami, igy visszafordult, nem jott fol a palotaba.



Ez a varos folotti dombon pompazik, es olyan, mint egy indiai Csikerozsika-palota.

Nagyon erdekes, mint egy 1601 es 38 kozott epult nagy lego, minden generacio hozzaepitett valamit, ettol aztan zegzugos labirinussa valt az egesz, amit csak akkor lattunk igazan, mikor belulrol kezdtuk felderiteni.

Teraszok es korulotte apro szobak szovevenyes rendszere kepezi ezt a homokko szinu egyveleget. Meg igy, viszonylagos elhanyagoltsagaban is lenyugozo. A sotet pici szobakbol kis romantikus balkonok nyiltak a volgybe, alattunk pedig az egesz varos! Orakig uldogeltunk egy ilyen balkonon, kicsit az az erzes jart at, amit a radzsa erezhetett, amikor lenezett:

ez az en varosom, az en nepem!




Az utolso radzsa utod nelkul halt meg, a huga orokolte a palotaegyuttest, de ha jol ertettem onkentes guide-unkat, mar o sem el. Valami vagyonkezelo menedzsment kezebe adtak az objektumot, akik egy reszet rendbehoztak, azt hiszem, csak ezt a toredeket lattuk, es nagyon szepen vigyaznak is ra.

Kivulrol felmentunk a noi, kiralynoi lakreszbe, na ez tenyleg csodas volt, itt megmaradtak a falfestmenyek is.





Ennek teraszát ugy gondozzak, mint annak idejen, surun locsolt keretecskeje mutatta, milyen lehetett ez fenykoraban, kozepen medence is volt, ahol furodhettek is a csajok, mert itt lepcso is vezetett le.


A teraszon, ahol a lakosztalyok voltak es ahol a festmenyek szepen megmaradtak, segitsegunkre sietett egy helyi ero es elmagyarazta, ki kicsoda es mit csinalt, hogy zajlott az elet a palotaban, melyik istenseg epp milyen tevekenyseg kozben lathato.

Siva, Saraswati, Lakshmi, Ganesh, meg a tobbiek.A varos folulrol nagyon erdekes kepet nyujt, tobb palota is megbujik a hazak rengetegeben, ami szinten a radzsa tulajdona volt.





A lakohazak nagy resze vilagoskekre van pingalva, a sok laposteto es koncepcio nelkuli epitkezes keszekusza, de bajos osszkepet eredmenyez. A nagy viztarozo, ami a szallasunkkal szemben van, es a vizhiany miatt felig ures, nem annak a szemetes medencenek tunt, mint ami, hanem impozans, udito zold vizfeluletnek, egy kis feher templomszeruseggel a kozepen.





Most egy masik klassz teraszon uldogelunk, pont ennek a zold tonak a szelen, megtalaltuk azt a szallashelyet, ahol laknunk kellett volna, ha nem hajnalban erkezunk es gondoltunk volna ra, hogy kinezzuk a Lonely Planetbol. Lake View-nak hivjak, nagyon szep kertje van, kedves fiatal par vezeti, es csuzlival lehet lovoldozni a majmokra.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése