2010. február 2., kedd

Megérkezés


2010-02-02


Tudjatok, milyen megerkezni a tropusra? Kilepsz a repter legkondicinlt csarnokabol es mellbevag a sur, illatos, paradus levego, a zaj, a duda, palmafak, embertomeg.
Megerkeztunk! Valami embertelen euforia szaladt szet bennem, az a boldogsag, hogy helyemre kerultem.

A repulout kulonosebb esemenyek nelkul zajlott, nem is volt nagyon faraszto, hiszen Pestrol- elmeletileg haromnegted kettokor indultuk es ejfel korul kellett volna mgerkeznunk. Na, nemi csuszas azert volt, de csak annyira, hogy Isztambulban futolepesben kellett atszelni az egesz irdatlan repteret, hogy 10 perc alatt becsekkoljunk a mumbai gepre. Ami azutan meg persze acsorgott fel orat a betonon. De meg ezzel egyutt se lett volna baj, ha helyi ido szerint nem 4.50-kor erkezunk Indiaba. Ez az en izlesemhez kepest kicsit tul koran volt.
Elegansan kisetaaltunk a csarnokbol es egy talpig feher egyenruhaba oltozott sofor vart bennunket a kijaratnal egy tablaval. Kiszakitotta a kulit a kezunkbol es hatarozott leptekkel elindult kifele, mi meg igyekeztunk lepest tartani vele. Egy ponton megallt es jelzett, hogy itt varjunk, mindjart jon a az autoval. Jott is egy nagy feher valami, (Toyota Innova, akit erdekel) betuszkoltuk a zsakjainkat es eindultunk Bombayba.
Nem a hatizsakos turista tipikus megrekezesi modja Indiaba, asszem. Nem is, de megriadva a 16 millios varos gondolatatol, szerveztem magunknak egy patronust. Beregisztraltam a Couchsufing netes oldalra, ahol vilagszerte kereshetsz szallasado baratot, de te is felajanlhatod a nappalid heverojet beeso vilagjaroknak. Megneztem, ki van Bombayben es fogad vendegeket egy-ket ejszakara. Irogattam, valogattam, levelezgettem es most itt akklimatizalodunk Mumbai egy kozeposztalybeli menedzserenek nappalijaban, miutan lezuhanyoztunk, aludtunk nehany oracskat, majd bebolyongtuk a kornyeket, nem kis feltunest keltve. Hazigazdank most dolgozik, este jon, hogy elvigyen valami autentikus helyre igazi indiai kajat enni, valamint megvalaszolhassa tobbszaz kerdesunket.





Ajay nemcsak baratsagos, intelligens es kituno hazigazdanak bizonyult, ( es hideg a sore a hutoben), de alkalmas arra is, hogy belessunk India azon titkaiba, amelyekat sok utazo nem lat, vagy nem is akar meglatni. Gyakran csak a romantikus, misztikus, poros es nyomorgo oldalat akarjak megtpasztalni, de ugyanakkor itt egy lenyugozo gazdasagi eredmenyeket produkalo oriasi orszag, kutatokkal, szamitogepes agyakkal es meg kitudja mivel.
Mennyire elnek meg azk a klisek, amit mindenki dedelget magaban Indiarol, hiszen ez az a kerdes, amivel en is nap mint nap kuzdok otthon Magyarorszaggal kapcsolatban. Mik az itten csikos-gulyas-pioska-jelensegek? Es mennyire igazak ma is?
Szegeny, elmaradott, eselytelen szazmilliok versus elkepeszto gazdasagi novekedes? Vagy egymas mellett? Ezek a kerdesek izgatnak engem. Mumbaiban az utobbit, a masikat, a spiritualis, a szegeny, az elmaradott Indiat pedig uitkotzben latom majd, gondolom.
Mindenesetre a delutani gyaloglas eros kepeket nyomott a retinamra es az agyamba, de fotozni nem nagyon mertem, nem szeretnem az emberi meltosagukat megserteni, e dobbenetes volt a lakoparktol ugrasnyira a nyomortelepet latni. Bekeben egymas mellett. Majd hozzaedzodom es talan a kepekkel is batrabb leszek.
Viki, a hugicam holnap reggel csatlakozik hozzank, most jon ki az egy honapig tarto joga kurzusarol az ashrambol, onnantol harmasban leszunk, Heni, Viki es en. Meg meg akivel talalkozunk. Aztan irany India!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése